- Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen, door de hoge inflatie. Vooral de stijging van de energierekening kan hierbij een uitdaging zijn.
- Met besparingen op andere uitgaven kun je op termijn de gaten dichten. Maar wat als je op korte termijn geld nodig hebt om rekeningen te betalen?
- Business Insider bespreekt 5 opties met voor- en nadelen.
- Lees ook: Voorkom hoge eindafrekening voor energie: bepaal in 3 stappen of je termijnbedrag omhoog moet door hoge prijzen stroom en gas
De hoge inflatie hakt er behoorlijk in. Volgens budgetinstituut Nibud zijn er steeds meer mensen die structureel geld tekort komen. Zelfs voor veel huishoudens met een goed inkomen is het inmiddels een grote uitdaging om de eindjes aan elkaar te knopen.
Eén van de grootste de uitdagingen vormt de enorme stijging van prijzen van stroom en gas. Die zorgen in veel gevallen voor een ongekende stijging van de energierekening. Vooral de komende winter wordt het wat dit betreft spannend, want dat is de periode dat het gasverbruik standaard het hoogst is.
Op termijn kun je gaten in je huishoudboekje dichten door met een stofkam door je uitgaven te gaan en waar mogelijk te bezuinigen. Maar wat als je acuut geld nodig hebt? Waar haal je dat vandaan? En hoe voorkom je dat je hier later alsnog de rekening voor krijgt gepresenteerd?
Business Insider zet de vijf belangrijkste mogelijkheden voor je op een rij.
1. Verkoop overbodige spullen
De eenvoudigste en minst pijnlijke manier om snel je portemonnee te vullen is spullen verkopen die je toch niet meer gebruikt. Vooral voor producten met een originele doos en accessoires kun je soms een verrassend hoge prijs krijgen.
Behalve een platform als Marktplaats zijn er nog meer platforms waar je overtollige spullen kunt aanbieden, zoals lokale Facebookgroepen.
Je vergroot je kans op succes als je goede foto’s maakt en een concrete vraagprijs noemt. Denk goed na over die prijs: vraag je meer dan aanbieders van vergelijkbare producten, dan prijs je jezelf uit de markt. Maar ga ook niet te laag zitten, want dan wek je de suggestie dat er met jouw spullen iets mis is.
Probeer als het even kan het woord ‘gratis’ in de titel op te nemen (bijvoorbeeld: ‘tablet met gratis hoesje’). Dit is al van oudsher een van de meest gebruikte zoektermen op handelsplatforms.
Wees eerlijk over eventuele gebreken of gebruikssporen, om vervelende discussies en negatieve reviews te voorkomen. Dat laatste kan eventuele vervolgverkopen in de weg zitten.
Voor duurdere voorwerpen kun je ook terecht bij veilingsites als Catawiki en eBay. Check vooraf wel de voorwaarden en hoeveel kosten in rekening worden gebracht.
2. Verhuur gereedschap of andere waardevolle voorwerpen
Een manier om geld te krijgen zonder dat je spullen kwijt raakt, is verhuren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel vraag naar, van decoupeerzagen tot hogedrukreinigers en van kattenreismanden tot een outfit van Sinterklaas.
Je kunt een poging wagen bij buurtappgroepen of een verhuurplatform als Peerby. Een lijst van initiatieven vind je op de website van Milieu Centraal.
Als je spullen verhuurt, loop je wel het risico dat ze beschadigd of zelfs kwijt raken. Zorg er daarom altijd voor dat je kunt bewijzen wat je hebt verhuurd en tegen welke prijs. Peerby biedt een garantie voor schade. Maar je krijgt geen vergoeding voor schade door slijtage of als het product nog normaal gebruikt kan worden.
Maak je gebruik van zo’n verhuurplatform, dan brengt de aanbieder waarschijnlijk een percentage van de verhuurprijs in rekening als vergoeding.
3. Boor extra inkomstenbronnen aan
Je kunt ook proberen om je inkomsten te verhogen. Een loonsverhoging, verhoging van je uurtarief als zzp'-er of een andere baan is vaak niet snel geregeld. Maar je kunt wel een extra parttime baantje overwegen.
Lees ook: Zo kun je het beste onderhandelen over je eerste salaris
Voor sommige banen is er momenteel een schreeuwend tekort aan personeel. Er zijn organisaties waar je op oproepbasis aan de slag kunt als flits- of boodschappenbezorger of voor andere klusjes.
Ook kun je, als je de capaciteiten hebt, jezelf via een buurtapp aanbieden als huiswerkbegeleider, bijlesdocent, kinderoppas of voor klusjes, zoals het uitlaten van honden of tuinonderhoud. En wat te denken van een eigen huiskamerrestaurant?
Verder is het altijd slim om te kijken of je recht hebt op financiële tegemoetkomingen van de overheid. Op de website BerekenUwRecht vind je allerlei handige links waar je dit kunt checken.
Controleer ook of je geen toeslagen misloopt. Naar schatting honderdduizenden huishoudens zijn vergeten zo’n tegemoetkoming aan te vragen, terwijl ze er wel recht op hebben. Er zijn vier varianten: de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.
4. Sluit een lening af
Je kent de slogan ‘geld lenen kost geld’ vast wel. Lenen is dan ook geen ideale optie, want rente is weggegooid geld. Bovendien worden alle leningen (inclusief kopen op afbetaling) van meer dan 250 euro geregistreerd bij het BKR. Hierdoor loop je het risico bij aankoop van een huis minder te kunnen lenen dan je zou willen.
Helaas zit de rente voor persoonlijke leningen dit jaar behoorlijk in de lift. Volgens de website Geld.nl is de gemiddelde rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro dit jaar gestegen van 5,75 procent naar 7,06 procent. Wie zo'n lening afsluit, is dus alleen al aan rente ruim 700 euro per jaar kwijt; een flink bedrag.
Er bestaan verschillende leningen, met verschillende rentetarieven. De meest eenvoudige lening is een persoonlijke lening. Je betaalt hierover een vaste rente en weet dus precies wanneer je deze hebt afgelost en hoeveel rente je moet betalen.
Een andere optie is een doorlopend krediet, waarbij je gedurende een langere periode steeds bedragen kunt lenen, tot een bepaalde limiet. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Wat je hebt afgelost, kun je later opnieuw lenen. Dit zorgt voor meer flexibiliteit, maar je weet vooraf niet hoeveel rente je moet betalen, omdat dit een variabel tarief is.
Verder kun je gebruik maken van een creditcard, voor online aankopen. Ook hierbij kun je geld opnemen tot de limiet is bereikt. Betaal je op tijd terug, dan hoef je geen rente te betalen. Anders wel, en dan kan het hard gaan.
Rood staan is veruit de duurste optie. Als je tijdelijk geld nodig hebt om een paar dagen te overbruggen tot je salaris binnen is, voel je het niet. Maar duurt het lang voor je weer boven de nul uitkomt, dan tikt het behoorlijk aan: de rente bedraagt circa 10 procent per jaar.
Overweeg je een lening af te sluiten, check dan eerst of je deze wel kunt aflossen, ook als de vaste lasten, zoals de boodschappen, nog verder stijgen of als je werkloos wordt. Leen dus niet meer dan verantwoord is.
Is er ruimte, vergelijk dan de rentetarieven van verschillende aanbieders, want de verschillen zijn groot. Volgens Geld.nl bedraagt het verschil tussen de laagste en hoogste lening wel 3 tot 4 procentpunten per jaar. Check ook of je boetevrij vervroegd mag aflossen.
5. Ga waardevolle spullen verpanden
De term ‘lommerd’ komt je misschien bekend voor. Het is afgeleid van lombarden: geldschieters en geldwisselaars uit de Italiaanse regio Lombardije die zich in de Middeleeuwen over Europa verspreidden, om leningen te verstrekken in ruil voor onderpand.
Spullen verpanden is dan ook een van de oudste methoden om snel cash te krijgen. Het is een middel dat bovendien momenteel in populariteit toeneemt.
Je gaat met een waardevol voorwerp, zoals een horloge, tablet of gouden ketting naar een pandjeshuis. Daar wordt de waarde ervan bepaald, waarna je dat bedrag als lening krijgt. Hierover wordt rente in rekening gebracht. Na een vooraf vastgestelde periode moet je de hoofdsom en rente terugbetalen.
Het voorwerp dat je inlevert dient als onderpand. Betaal je het afgesproken bedrag niet op tijd terug, dan wordt het pandjeshuis eigenaar en kan deze jouw spullen doorverkopen.
De rente die je moet betalen is wettelijk begrensd op 4,5 procent per maand. Reken je dat om naar jaarbasis, dan is dat maar liefst 54 procent: meer dan de helft van de waarde van de spullen die je inbrengt. Beleen je een voorwerp met een waarde van 100 euro, dan moet je na twee maanden dus ruim 10 euro aftikken.
Het rentetarief kan wel behoorlijk uiteen lopen. Beleen je bijvoorbeeld voor 500 euro goederen bij de Amsterdamse Stadsbank van lening, dan betaal je 0,85 procent rente per maand en ben je na twee maanden dus 8,5 euro kwijt aan rente. Kies je daarentegen voor Used Products of Goudwisselkantoor, dan betaal je het maximale tarief en kost het je over diezelfde periode 45 euro: een verschil van 36,50 euro.
Let ook op de termijn die je hebt om je spullen te kunnen terugkopen. Deze loopt uiteen van twee maanden (het wettelijk minimum) tot negen maanden. Bij sommige pandjeshuizen kun je deze periode verlengen; bij andere niet. Verwacht je de lening snel terug te kunnen betalen, dan is een korte periode geen probleem, maar heb je financiële problemen, dan kun je het best kiezen voor een pandjeshuis waar je spullen langere tijd beleend kunnen worden.
Het voordeel van verpanden, ofwel belenen, is dat de spullen niet meteen van eigenaar wisselen: je kunt ze altijd weer terugkopen. Ook krijg je geen BKR-registratie en kredietcheck, al loop je met dat laatste punt wel het risico dat je uiteindelijk meer leent dan verantwoord is.
Heb je dringend geld nodig, maar verwacht je het tekort snel weer aan te kunnen zuiveren, dan kan verpanden een handige optie zijn. Maar kom je chronisch geld tekort, dan kun je beter op zoek gaan naar een structurele oplossing voor je geldproblemen.
Lees meer over inflatie en kosten besparen:
- Boodschappen worden steeds duurder: dit kun je het beste hamsteren en 13 andere tips om te besparen
- Op boodschappen besparen? Dit is het prijsverschil tussen huismerken en A-merken van 21 producten bij Jumbo en Albert Heijn
- Dit verbruik je aan gas met koken, douchen en de verwarming – en zoveel kun je besparen